Thursday, 1 November 2007

Halloweenowe ciasto dyniowe

Tak, tak...moj Halloweenowy wpis pojawia sie dopiero dzis. Wczoraj moj dom nawiedzilo kilka straszliwych czarownic i innych przerazajacych stworow z piekla rodem. Nieziemsko halasliwa byla to gormadka, a dodac trzeba, ze srednia wieku w tym gronie nie przekraczala pieciu lat. Byly wiec gry i zabawy bardzo straszne, w domu osnutym gestymi pajeczynami. Nie zabraklo pajakow i gryzoni. Miotly staly w rzadku zaparkowane przy drzwiach, migotaly swiece i lampiony. Jack'o'Lantern szczerzyl zeby, w ogrodzie na trawie lezaly niedbale porozrzucane dynie. Byl tez kot...nie czarny co prawda, ale zawsze kot...Felix.

Na wieczerzy w sabatowym stylu podano Bardzo Lepkie Skrzydla Nietoperzy ( przepis z najnowszej ksiazki Nigelli "Express") z Ziemniaczanymi Polksiezycami w Popiolowej Panierce.
Glownym daniem jednak byl Gulasz Baby Jagi z Tlustych Paluszkow (przepis z listopadowego numeru Good Food Magazine), podany z Kapciem Wiedzmy (Ciabatta w/g Hamelmana)....a na deser serwowalismy Bardzo Straszne Ciasteczka (przepis na Ciasteczka-Nietoperze z "Cookies" Bethany Heald) i Napoj Czerwony jak Krew (pyszny sok z zimowych owocow).

Przebojem przyjecia bylo jednak cudownie wilgotne i aromatyczne Halloweenowe Ciasto Dyniowe. Tym, ktorzy mimo Festiwalu Dyniowego, sa nadal w posiadaniu tych przepysznych kukurbitow, ciasto ponizsze goraco polecam! Przepis oryginalny znalazalm tutaj.


Halloween Pumpkin Cake

300g maki z proszkiem do pieczenia
300g jasnego cukru muscovado

3 lyzeczki mieszanki przypraw "Mixed Spice" lub przyprawy do piernika
2 lyzeczki sody
175g sultanek

½ lyzeczki soli
4 jajka, roztrzepane
200g masla, stopionego

skorka starta 1 pomaranczy
1 lyzka soku z pomaranczy
500g dyni, obranej i startej na tarce o grubych oczkach


Do nasaczenia:

sok z jednej pomaranczy

Na wierzch

200g miekkiego serka (np. Philadelphia)
85g miekkiego masla
100g cukru pudru, przesianego

1 lyzka soku z pomaranczy
skorka starta z jednej pomaranczy

Piec rogrzalam do 180C. Foremke o wymiarach 30x20cm, wysmarowalam maslem i wylozylam papierem do pieczenia. Do jednej miski przesialam make, cukier, przyprawy, sode i sol. Dorzucilam sultanki, wszystko wymieszalam. W innej misce ubilam jajka ze stopionym maslem, dodalam sok i skorke z pomaranczy. Plynne skladniki wlalam do miski z suchymi i delikatnie przemieszalam. Wmieszalam dynie. Przelozylam ciasto do przygtowanej blaszki i wsunelam ja do pieca. Pieklam ok 35-40 min.

W trakcie pieczenia ciasta, przygotowalam pomade. Ubilam serek z maslem, cukrem, skorka i jedna lyzka soku pomaranczowego, az masa stala sie gladka i kremowa, po czym wlozylam ja do lodowki.

Upieczone ciasto, po wyjeciu z pieca pozostawilam w foremce. Po pieciu minutach naklulam ciasto patyczkiem i skropilam sokiem z pomaranczy. Pozostawilam do calkowitego wystygniecia.

Na zimne ciasto wylozylam schlodzona pomade serowa.

7 comments:

  1. Menu jak z bajki! a ciasto dyniowe baaaardzo zachecajace... :)

    ReplyDelete
  2. Menu bardzo mnie ubawiło. ;-))Ciasto dyniowe przy reszcie wydaje się być niezbyt straszne. ;-))

    ReplyDelete
  3. Menu robi wrażenie,straszne wrażenie
    A ciasto na pyszne wyglada
    Tatter a pokażesz te nietoperze?
    Przepis też?

    ReplyDelete
  4. Nietoperze niestety zostaly pozarte tego samego dnia...i nie bylo szans na zdjecia...

    ReplyDelete
  5. mniammmm...musze wypróbować:) z mama zrobiłyśmy sporo słoiczkow marmolady dyniowej(pycha) wiec bedzie z czego:)

    ReplyDelete
  6. Tatter zajrzyj do magazynu BBC Good Food /Oct 2008 - na stronie 15 na dole, cos mi sie wydaje ze Cie zacytowali :D

    ReplyDelete
  7. Piekłam to ciasto kilka miesiecy temu i dziś teżzamierzam. Pyszne jest i bardzo proste przy tym :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...