Wednesday, 10 December 2008

Ciasta na Boze Narodzenie - Stollen

Bozonarodzeniowe ciasta - slodkie, pelne bakalii, kandyzowanych skorek, orzechow, miodu, rumu. Sa przez to aromatyczne i zawsze smakuja wybornie. I choc na dobra sprawe nie byloby problemu z przygotowaniem takich wypiekow o kazdej porze dnia i roku, to jednak wiekszosc z nas cierpliwie czeka na grudniowe wieczory, kiedy w ciszy i spokoju mozna sporzadzic liste obowiazkowych pysznosci, a potem juz tylko piec... piec...piec!

Wiele zalezy od domowych, rodzinnych czy nawet narodowych tradycji. Na naszych "polskich" listach znajda sie wspaniale lukrowane makowce (vel strucle makowe), pierne pierniki, serniki z rodzynkami i pomaranczowa skorka, miodowniki z waniliowa masa.

Wloskie panie domu przygotuja ogromne drozdzowe baby zwane Panettone i gwiezdziste ciasto Pandoro. W Grecji najpopularniesze to Chrystopsomos...aromatyczne, delikatnie slodkie chleby, ktorym trudno sie oprzec!

W Anglii, oprocz wspomnianych juz tutaj Xmas Pud i Mince Pies, pupularnoscia cieszy sie Gingerbread - taki ubozszy krewny polskiego Piernika!

Skandynawia kocha sie w kardamomie i nie powino go zabraknac rowniez w swiatecznym slodkim chlebku na przyglad w Yulekage, Pulla czy Joululimppu, ktore oczywiscie pojawia sie na stolach w towarzystwie rozgrzwajacego ponczu. Fasynujacy zapach korzennyc przypraw i aromat swiezych pomaranczy dominuja w szweckim wypieku Vort Limpa, ktory towarzyszy zwykle serowym polmiskom.

W Niemczech, krainie marcepanu i lebkuchen, najsmaczniejsze i w dodatku najatrakcyjniejsze wygladem ciasto bozonarodzenowe to Stollen. W swojej obecnej formie i smaku, niewiele przypomina pierwowzor sprzed wiekow. Nadziewany "zimowymi klejnotami" - kandyzowanymi owocami, orzechami i walkiem marcepanu, obsypany szczodrze bialym pudrem, jest prawdziwa perelka na swiatecznym stole...


Stollen

75g sultanek 50g koryntek
3 lyzki mocnego rumu (np. Stroh)
375g bialej pszennej maki chlebowej
1/2 lyzeczki soli
50g drobnego cukru (dodalam 40g cukru klonowego)
1/4 lyzeczki mielonego kardamomu
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
3 lyzeczki drozdzy instant
120g mleka letniego
5 lyzek mocnej gorzkiej herbaty
50g masla, stopionego
1 duze jajko, lekko rozbite
50g mieszanej kandyzowanej skorki
50g siekanych zblanszowanych migadlow

100g masla do smarowania
cukier pudre do oproszenia

220g gotowego marcepanu lub masy migdalowej

Masa migdalowa:

115g mielonych migdalow
50g drobnego cukru
50g cukru pudru
1 lyzka soku z cytryny
1/2 jajka, lekko rozbite
opcjonalnie: 1 lyzeczka plynnej glukozy (w gestej formie)

Stollenowa foremke posmarowalam olejem, a na plaskiej blasze polozylam kawalek papieru do pieczenia. Piec rozgrzalam do 180C.

Sultanki i kurantki wsypalam do zaroodpornej miseczki i wstawilam je do piekarnika na 5 minut, po czym natychmiast zalalam je rumem. Przykrylam i odstawialm.

Do miski przesialam make, drozdze i sol, wmieszalam rowniez cukier i przyprawy. Wlalam mleko i tyle herbaty, aby powstala mase nie byla zbyt twarda. Po dokladnym wymieszaniu zostawilam ciasto na 30 minut. Nastepnie dodalam stopione maslo i jajko, wymieszalam i wylozylam na stol. Wyrobilam elastyczne i gladke ciasto. Wlozylam do miski i pod przykryciem zostawilam (ok 19C) na 2 godziny.

W tym czasie przygotowalam mase migdalowa - migdaly wymieszalam z cukrem i dodalam sok, glukoze i tyle jajka, aby otrzymac, po zagnieceniu, gladka paste. Z pasty uksztaltowalam walek i zawinelam go w kuchenna folie.

Wyrosniete ciasto odgazowalam rozciagajac je palcami w prostokat, ktorego wierzch posypalam nasaczonymi sultankami, kandyzowanymi skorkami i siekanymi migdalami. Skladalam ciasto tyle razy (z kilkoma 10 minutowymi przerwami), az bakalie zostaly rowno rozmieszczone w ciecie.
Rozwalkowalam ciasto na prostokat 30x23cm, nieco cienszy w srodku (wzdluz duzszego boku), gdzie umiescilam marcepanowy walek. Zwinelam ciasto i zlaczeniem w gore umiescilam je w stollenowej blaszce. Ci , ktorzy nie maja takiej foremki, moga zwyczajnie zwinac ciasto jak roladke i umiescic je na plaskie blasze do pieczenia zlaczeniem na bok (pamietajac o dobrym docisnieciu zlaczenia).

Zostawialm do wyrosniecia na 45-60 minut. Pieklam w 180C przez 45 min. Po zdjeciu formy dopiekalam jeszcze kolejne 20 minut. Wyjelam z pieca natychmiast, kilkakrotnie, posmarowalam Stollen rozpuszczonym maslem. Po wystudzeniu posypalam obficie cukrem pudrem. Palce lizac!

8 comments:

  1. Tatter ten stollen jest pyszny ,tzn był bo po nim nie ma śladu

    ReplyDelete
  2. Przepiekny! Tatter, a czy masz moze jakiegos linka do takiej stollenowej foremki?

    ReplyDelete
  3. Tatter, przepiękny jest Twój stollen. Muszę przyznać, że u mnie w domu już od kilku lat jest na Święta właśnie stollen zamiast keksa, którego jakoś nikt nie lubi, nie przekonaliśmy się też do tutejszego bolo rei, które niby drożdżowe, ale oblepione do niemożliwości kandyzowanymi owocami i za suche.
    A stollen najbardziej lubię ja i tak powolutku sobie go kawałeczkami podjadam, bo przecież nic nie traci na smaku z czasem, wręcz przeciwnie. Dotąd robiłam go z przepisu Bajaderki, ale chyba w przyszłym roku chyba wypróbuje Twój.
    Powiedz coś bliżej o tej formie stollenowej, jak ona wygląda?? Wyszedł Ci bardzo piękny kształt ciast, czy to właśnie dzięki formie?

    ReplyDelete
  4. Dziekuje Paniom :D

    Agusiu...ja tez kawaleczkami podjadam, popijajac do tego mozna herbate. Bajaderkowego Stollena nie robilam jeszcze, ale pewnie kiedys sie skusze ;D
    Ksztalt mojego ciasta rzeczywiscie zawdzieczam foremce w ktorej stollen wyrasta i jest pieczony. Kupilam ja w M. w sklepie branzowym, ale mysle, ze sa rowniez dostepne online.
    Jak wyglada, zobaczyc mozna tu:
    http://www.germes-online.com/catalog/26/37/861/239190/sell_stollen_baking_tin.html

    ReplyDelete
  5. Pusiu.. mam pytanie : czy mozesz mi powiedziec jakiej dlugosci jest ta Twoja foremka do stollen'a? Z gory bardzo dziekuje :)

    ReplyDelete
  6. Zmierzylam 31x15 po zewnetrznej ;D

    ReplyDelete
  7. Dziekuje Ci bardzo! :)

    ReplyDelete
  8. Tatter, ciasto wyrasta juz drugi raz(2h) czy moglabym wsadzic je do lodowki i uformowac pozniej? musze pilnie wyjsc:( myslisz, ze uda sie potem? nie chce zeby przeroslo...

    pozdrawiam cieplo

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...