Tuesday, 15 September 2009

Domowy twarog

Mieszkam w poblizu sporej mlecznej farmy. Wczesnym rankiem przed siodma jeszcze, przez otwarte okno sypialni slysze, cichy brzek butelek - to moj niestrudzony "milkman" dostaracza nam codzienna porcje mleka - swiezutkie, slodkie, pachnace. Raz w tygodniu jednak, zwykle w soboty dostaje kremowa smietanke i kilka dodatkowych butelek mleka z zielonymi kapselkami.

Mleko wlewam do duzego emaliowanego garnka, dodaje maly kubek smietanki, mieszam. Garnek zakrywam kawalkiem przezroczytej folii, naciagam dobrze, a potem szpikulcem nakluwam w kilku miejscach. Zostawiam az sie "zsiadzie". Trwa to dzien lub dwa, nawet trzy czasami, szczegolnie gdy chlodniej w domu.

W koncu przychodzi moment, ze skrzep daje sie pokroic nozem w duza kratke. Stawiam wtedy garnek na kuchni i na najmniejszym mozliwym ogniu podgrzewam. Mieszam delikatnie ogromna lyzka od czasu do czasu. Jakis czas pozniej (11/2 - 2 godziny) pojawiaja sie duze grudy, plywajace w zoltawej wodzie. Ta woda to serwatka (niezastapiona przy wypieku chleba - drozdze ja uwielbiaja). Delikatnie wykladam te grudy na przygotowane plotno, zawiazuje rogi i zawieszam nad sporym pojemnikiem. Zawartosc woreczka to cudowny kremowy w smaku lecz trwaly w konsystencji twarog. Milion razy smaczniejszy od sklepowego!



Twarog domowy

4 litry mleka niepasteryzowanego*
150ml smietanki

Mleko i smietanke mieszam w duzym garnku. Przykrywam i zostawiam w temperaturze pokojowej, az mleko "zsiadzie sie". Gdy gotowe, kroje skrzep w kratke i garnek stawiam na ogniu. Na najmniejszym ogniu podgrzewam do temperatury 45-50C. - duze grudy scietego sera oddzielaja sie wowczas od serwatki. Delikatnie, dziurkowana lyzka, przenosze grudy sera na przygotowane plotno, lacze rogi, zawiazuje i zawieszam nad miska. Pozwalam serwatce wolno odciekac przez ok. 6 godzin. Ser ma wtedy idealna konsystencje, daje sie ksztaltowac i kroic, jest mieciutki i kremowy jednoczesnie. Smakuje wybornie - polecam!



* jesli mleko niepasteryzowane jest nieosiagalne, wowczas mozna przygotowac calkiem przyzwoity twarog z mleka pasteryzowanego, trzeba jednak dodac kultur bakterii, ktore obecne sa na przyklad w dobrej maslance lub kwasnej smietanie.

23 comments:

  1. I kolejna kusi domowym twarogiem mmm muszę w końcu zrobić to cudo :)

    A ten kawałek w kształcie serca ... no urzekł mnie, jak nic :)

    ReplyDelete
  2. I co małpujesz:P

    :)
    Ser serduszko! Piękny!

    ReplyDelete
  3. Piękny! Domowy twaróg kusi mnie od dawna :)

    ReplyDelete
  4. Tili, zrob koniecznie! :D

    A wiesz, Zdzicho, "takie malpowanie" teraz w modzie ;DDDD
    Twoj jednak nie byl SER-duchem :P

    rain.drop, nie marnuj wiec czasu - rob twarog!

    ReplyDelete
  5. ten kawałek jak serduszko! o rany, jak ja Ci zazdroszczę takiej dostawy mleka! Jak nam uda się w sobotę dorwać na tagu butelkę, to wypijamy natychmiast

    ReplyDelete
  6. Ser(duszko) podziwiam szczerze, bo twaróg domowy to jedno z moich ostatnich postanowień, ale się jakoś zorganizować nie mogę...

    Pozdrawiam, Tatter!

    ReplyDelete
  7. O ja! Piekny! :)

    Tatter, chciałabym napisac do Ciebie maila, mogę na Cina, zaglądasz tam jeszcze czasami? Czy na inny adres?
    pozdrawiam!

    ReplyDelete
  8. Och, już sama znalazłam odp. na pytanie, które chciałam Ci zadać, na Twoim blogu. Przepraszam za zamieszanie. Cofam wcześniejszego maila ;)

    ReplyDelete
  9. Cześć

    Very nice little blog you have here :)

    I like especially the bread entries (as far as I can understand them).
    Greetings from Spain!

    Ibán (Blog ¿Te quedas a cenar?)

    ReplyDelete
  10. Nabrałam apetytu na domowy twarożek :) mmmm...

    ReplyDelete
  11. Wygląda przepysznie ! Nie ma nic lepszego od prawdziwego domowego twarogu - sklepowy niech się schowa !

    ReplyDelete
  12. Wygląda przepysznie taki domowy twarożek i na pewno smakuje o niebo lepiej niż ten ze sklepu!:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  13. Wyjatkowo smacznie ujelas tak malo fotogeniczny ser! Tatter, czasami mam wrazenie, ze mieszkamy w dwoch roznych krajach (u nas mleczarz przestał sie pokazywac ponad rok temu buuu) :) Smaka mi narobilas, pedze do lodowki - moj serek juz z ziolami i czeka :)

    ReplyDelete
  14. Przesłodkie serduszko :)

    ReplyDelete
  15. marzy mi się taki twaróg, ale lenistwo i brak czasu zwyciężają :(

    ReplyDelete
  16. i ja lubię twarożek:) bardzo! też kiedyś może taki zrobię:) a to serducho z sera powala na kolana!:)

    ReplyDelete
  17. ale zdjęcia , no no ,że tez twaróg może tak kusząco wyglądać

    ReplyDelete
  18. Mmmmm. Taki twaróg domowej roboty jest najlepszy. Moja babcia też robi domowy twaróg - ma zupełnie inny smak niż kupny biały ser.

    ReplyDelete
  19. Witam, bardzo chetnie bym zrobila taki twrozek, ale niestety nie mam dostepu do mleka niepasteryzowanego (mieszkam w Niemczech, a tu w ogole nie ma twarogow, ogorkow kiszonych i ttp pysznosci), wiec jak mam zrobic twarog z pasteryzowanego mleka, maslanki i smietany? w jakich proporcjach? i czy takie pasteryzowane mleko tez ma stac 2-3 dni w garnku pod folia?

    ReplyDelete
  20. Oj, zazdroszczę w pierwszej kolejności dostępu do niepasteryzowanego mleka.. ćwiczyłam zsiadanie się mleka ostatnio na różnych tzw. "niepasteryzowanych" mlekach, dostępnych u nas w Polsce.. i nici.. smak, zapach.. ble..
    Pozdrawiam! Świetny, naprawdę, blog!

    ReplyDelete
  21. Mam to samo pytanie co Aleksandra. Jakie proporcje sa maslanki do mleka pasteryzowanego? Nie mam szans na niepasteryzowane. Czy moglabys prosze podac opis? Strasznie chcialabym zrobic domowy twarog. Dziekuje ogromnie za odpowiedz!!! Iza

    ReplyDelete
  22. Dziewczyny, rozumiem, rzeczywiscie nie jest latwo dostac takie niepasteryzowane, ale jak wspomnialam z pasteryzowanego tez mozna uzyskac calkiem smaczny tawrog. Wystraczy wziac pol litra maslanki lub kwasnej smietany (ale nie zakwaszanej, bo ta z reguly jest z roznymi dodatkami) i po dodaniu jej do mleka, dokladnie wymieszac(najlepiej trzepaczka balonowa)i zostawic az sie calosc "zsiadzie". Ile to zabierze czasu...trudno mi powiedziec, zalezy od maslanki/smietanki i temperatury otoczenia. Reszta jak w przepisie. Zycze udanego warzenia :D

    ReplyDelete
  23. w jakich proporcjach kwasna smietana lub/i maslanka na 4l mlaka pasteryzowanego, czy wciaz dodaje smietanke czy wtedy wystarczy tylko smietana kwasna?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...